Vitaminele

Vitaminele sunt substanțe chimice organice necesare în cantități mici pentru ca organismul să fie sănătos. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de către organism, deci ele trebuie obținute din alimentație. Termenul de vitamine nu cuprinde alți nutrienți esențiali cum ar fi mineralele, acizii grași esențiali sau aminoacizii esențiali. Suplimentarea cu vitamine este larg răspândită în ziua de azi. Multor alimente li se adaugă vitamine în plus față de ce conțin inițial în timpul procesului de fabricație. Una din problemele suplimentării cu vitamine este faptul că multe dintre ele cresc în mod semnificativ apetitul. În ziua de astăzi, obezitatea este o problemă serioasă, iar suplimentarea cu vitamine o poate crea sau accentua. Există oameni care au devenit obezi din cauza suplimentării cu vitamine în copilărie sau adolescență.

Vitamina A

Vitamina A este esenţiala pentru organismul uman. Ajuta la dezvoltarea sănătoasa a ochilor si oaselor. Este extrem de benefica si pentru o piele tânăra, catifelata si hidratata.

Ce este vitamina A

Ce este vitamina A

Vitamina A, cunoscuta si sub numele de retinol, este o vitamina solubila in grasime. Joaca un rol crucial in numeroase procese metabolice care ajuta la functionarea corecta a organismului uman. A fost descoperita in anul 1917.

Este extrem de importanta pentru intarirea sistemului imunitar. Lupta impotriva infectiilor. Vitamina A este stocata in ficat si contribuie la dezvoltarea normala a organismului uman. Este importanta pentru sanatatea ochilor si a pielii.

Surse alimentare bogate in vitamina A

Surse alimentare bogate in vitamina A

Vitamina A se gaseste atat in surse animale, cat si in surse vegetale.

Surse animale de vitamina A:

* ficat
* lapte
* branza de capra
* somon
* oua
* fructe de mare.

Simptome ale deficientei de vitamina A

Simptome ale deficientei de vitamina A

Deficienta de vitamina A este extrem de rara, deoarece este stocata in ficat pentru perioada lungi de timp. Atunci insa cand exista carente grve de alimentatie poate aparea deficienta de anumite vitamine.

Printre simptomele deficientei de vitamina A se numara:

* vedere slabita
* probleme oculare
* sistem imunitar slabit
* cheratinizarea pielii
* inflamatia pleopelor
* matreata
* unghii si par casante
* oboseala
* insomnie
* depresie.

Beneficiile vitaminei A

Beneficiile vitaminei A

Imbunatateste imunitatea. Vitamina A stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor. Pastreaza mucoasele hidratate si mareste activitatea celulelor albe.

Imbunatateste vederea. Vitamina A ajuta la dezvoltarea normala a tesuturilor oculare. Ajuta ochii sa se obisnuiasca cu schimbarile de lumina si ii pastreaza hidratati. Imbunatateste si vederea nocturna. Este benefica si pentru dezvoltarea retinei si reduce riscul de cataracta si degenerare maculara.

Imbunatateste calitatea pielii. Vitamina A tine la distanta radicalii liberi si toxinele care pot ataca structura pielii. Ajuta la mentinerea unei pieli catifelate, hidrateaza si previne uscaciunea. Este utila si in tratarea unor afectiuni ale pielii, precum psoriazis.

Intareste sistemul osos. Vitamina A este benefica si pentru intarirea oaselor si a dintilor. ajuta la formarea si intarirea dentinei.

Previne pietrele la rinichi. Vitamina A previne formarea calulilor renali si este benefica pentru sistemul urinar.

Previne acneea. Vitamina A reduce excesul de sebum si regenereaza tesutul protectiv al pielii. Este esentiala pentru mentinerea sanatoasa a tesuturilor si mucoaselor pielii. Elimina toxinele din organism, datorita proprietatilor antioxidante.

Scade colesterolul. Vitamina A scade nivelul de colesterol din sange. Peevine astfel formarea de cheaguri de sange si imbunatateste circulatia sangvina. Reduce riscul de afectiuni cardiace.

Surse vegetale de vitamina A:

Surse vegetale de vitamina A:

* morcovi
* cartofi
* dovleac
* pepene rosu
* broccoli
* piersici
* caise
* spanac
* mango
* fasole
* papaya
* rosii.

Efecte secundare ale vitaminei A

Efecte secundare ale vitaminei A

Vitamina A in exces devine toxica. Cauzeaza greata, voma, iritabilitate si vedere in ceata. In cazuri grave, excesul de vitamina A mareste riscul de retard si malformatii la nastere. Duce la pierderea parului si marirea ficatului si a splinei.

De asemenea, pielea poate capata o culoare portocalie, care insa dispare atunci cand este redusa cantitatea de vitamina A din organism.

Sursă :
http://www.imparte.ro/Cum-sa-donezi-inteligent/Ce-trebuie-sa-stii-despre-vitamina-A-348.html

Vitamina B1

Vitamina B1 este prima vitamina din complexul B si este extrem de importanta pentru organismul uman. Este utila in procesele metabolice, ofera energie si imbunatateste memoria. Ajuta la mentinerea tonusului muscular si este benefica pentru ten, par, ochi si ficat.

Ce este vitamina B1

Ce este vitamina B1

Vitamina B1, cunoscuta sub numele de tiamina, a fost prima vitamina B descoperita in anul 1920. In corpul uman, vitamina B se gaseste in concentratii mari in muschi, inima, ficat, rinichi si creier. Este o vitamina solubila in apa, ceea ce inseamna ca organismul nu o stocheaza. Este produsa de diverse plante, bacterii si ciuperci.

Vitamina B1 este o vitamina antistress deoarce intareste sistemul imunitar si imbunatateste abilitatea organismului uuman de a face fata situatiilor stresante. Joaca un rol important in reactiile metabolice. Ofera energie organismului uman, prin procesarea carbohidratilor. Ajuta si la functionarea normala a creierului.

Surse alimentare bogate in vitamina B1

Surse alimentare bogate in vitamina B1

Vitamina B1 se gaseste atat in surse animale, cat si in surse vegetale.

Surse animale de vitamina B1:

carne de porc
carne de pasare
peste
ficat
oua
stridii
somon.

Simptome ale deficientei de vitamina B1

Simptome ale deficientei de vitamina B1

Deficienta de vitamina B1 este foarte rara. Lipsa vitaminei B1 din organism duce la beriberi, o afectiune cardiovasculara si neurologica. Printre simptomele aceste afectiuni se numara confuzia, degenerarea musculara, probleme nervoase si ritm cardiac marit.

Printre simptomele deficientei de vitamina B1 se numara:

letargie
oboseala
nervozitate
pierderea memoriei
apetit alimentar scazut
insomnie
pierdere in greutate
indigestie
constipatie
depresie
anxietate.

Efecte secundare ale vitaminei B1

In cantitati mari, vitamina B1 devine toxica.

Sursa:
http://sanatate.acasa.ro/boli-7/ce-trebuie-sa-stii-despre-vitamina-b1-158489.html

Beneficiile vitaminei B1

Beneficiile vitaminei B1

Vitamina B1 este importanta in numeroase functii ale organismului uman.

Produce energie. Zaharul este principala sursa de energie a organismului unde este este oxidat in prezenta vitaminei B1. Face parte dintr-un complex de enzime care ajuta la metabolizarea zaharului in organism. Prin acest proces se obtine energie, necesara tuturor functiilor corpului uman.

Ajuta la dezvoltarea tesuturilor nervoase. Vitamina B1 ajuta la dezvoltarea corecta a straturilor de mielina din jurul nervilor. Deficienta de vitamina B1 duce la degenerarea acestor straturi. Acest lucru afecteaza sanatatea nervilor care se pot chiar distruge.

Asigura functionarea corecta a sistemului cardiac. Vitamina B1 ajuta la productia de neurotransmitatori care fac legatura intre nervi si muschi care asigura atfel buna functionare a sistemului cardiac. Deficienta de vitamina B1 poate duce la ritm cardiac neregulat.

Previne cataracta. Atunci cand este folosita alaturi de alti nutrienti, vitamina B1 previne aparitia cataractei.

Previne imbatranirea prematura Vitamina B1 este un antioxidant puternic care ajuta la prevenirea aparitiei bolilor si a efectelor negative ale radicalilor liberi.

Imbunatateste digestia. Vitamina B1 ajuta la formarea de acid hidrocloric, care este esential pentru digestia completa a particulelor de mancare.

Imbunatateste memoria. Vitamina B1 imbunatateste memoria si concentrarea. Este utila si in tratarea a numeroase afectiuni nervoase, precum scleroza multipla . De asemenea, incetineste si progresia bolii Alzheimer.

Surse vegetale de vitamina B1:

Surse vegetale de vitamina B1:

cereale integrale
orez
fasole
sparanghel
avocado
varza de Bruxelles
salata
spanac
drojdie
ciuperci
seminte de floarea soarelui
telina
rosii
vinete
nuci
fistic.

vitamina_b2_banier
Ce este vitamina B2

Ce este vitamina B2

Vitamina B2, cunoscuta si sub numele de riboflavina, face parte din complexul de vitamine B. Este o vitamina solubila in apa si nu poate fi stocata in organism.

Cantitatea de vitamina B2 din organism trebuie innoita zilnica. Cele mai mari concentratii de vitamina B2 din organism se gasesc in ficat, rinichi si inima. Vitamina B2 este distrusa usor de lumina, alcool si antibiotice.

Ajuta la metabolizarea proteinelor respiratorii, a grasimilor si carbohidratilor. Mentine pielea, unghiile si ochii sanatoase. Previne cataracta si este utila in tratarea migrenelor.

Vitamina B2 este si un antioxidant puternic, care lupta cu efectele nocive ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt raspunzatori de distrugerea celulor si a ADN-ului, contribuie la imbatranirea prematura si maresc riscul de cancer. Riboflavina ajuta si la dezvoltarea normala a organismului uman si la producerea de celule rosii.

Surse animale de vitamina B2:

Surse animale de vitamina B2:

ficat
branza
macrou
somon
pastrav
iaurt
lapte
vita
oua
fructe de mare
organe
pui
curcan.

Simptome ale deficientei de vitamina B2

Simptome ale deficientei de vitamina B2

Deficienta de vitamina B2 este destul de rara si este comuna in special in randul alcoolistilor, persoanelor batrane, persoanelor cu intoleranta la lactoza si femeilor care folosesc anticonceptionale orale.

Printre simptomele deficientei de vitamina B2 se numara:

cataracta
sensibilitatea ochilor la lumina
inflamatia limbii
ameteala
pierderea parului
insomnie
tremuraturi
iritatii ale pielii
probleme digestive
raspuns mental intarziat
anemie
migrene
oboseala.

Beneficiile vitaminei B2

Beneficiile vitaminei B2

Produce energie. Vitamina B2 joaca un rol important in producerea de energie prin metabolizarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor.

Ajuta la formarea de celule rosii. Vitamina B2 ajuta la formarea de celule rosii in organism. De asemenea, este participa si la producere de anticorpi.

Echilibreaza procesele de crestere si reproducere. Ajuta la creseterea si dezvoltarea corespunzatoare a organelor reproducatoare si a tesuturilor de piele si ochi. Ajuta si la dezvoltarea sistemului nervos.

Previne acneea. Imbunatateste secretia mucoasa a pielii pe care o curata de cosuri si puncte negre.

Previne numeroase afectiuni. Vitamina B2 regleaza activitata tiroidei, previne si trateaza migrenele, cataractele, dermatitat, artrita reumatoida si eczemele.

Mareste imunitatea. Vitamina B2 stimuleaza sistemul imunitar si mareste rezistenta orgnismului in fata infectiilor.

Protejeaza sistemul nervos. Trateaza numeroase afectiuni nervose printre care Alzheimer, scleroza multipla , anxietatea si epilepsia.

Ajuta la absorbitia mineralelor. Ajuta la absorbtia unor nutrienti precum fier, acid folic, vitaminele B1, B3 sau B6.

Surse alimentare bogate in vitamina B2

Vitamina A se gaseste atat in surse animale, cat si in surse vegetale.

Surse vegetale de vitamina B2:

Surse vegetale de vitamina B2:

drojdie
migdale
mazare
cereale
susan
rosii
ciuperci
spanac
sparanghel
broccoli
salata verde
patrunjel
nuci
macese.

Efecte secundare ale vitaminei B2

Efecte secundare ale vitaminei B2

Supradoza de vitamina B2 este rara, deoarece este eliminata rapid din organism. Exista insa si cazuri in care aceasta vitamina este stocata in organism. Cantitatile mari de vitamina B2 din organism pot duce la amorteala, mancarimi si urina de culoare inchisa.

Sursa:
http://sanatate.acasa.ro/boli-7/ce-trebuie-sa-stii-despre-vitamina-b2-158545.html

vitamina-b3_banier
Ce este vitamina B3

Ce este vitamina B3

Vitamina B3 este cunoscuta si sub numele de niacina sau acid nicotinic. Are o culoare alba cristalina, nu are miros si este solubila in apa. Este una dintre cele mai stabile vitamine, este rezistenta la temperaturi ridicate si la oxidare.

In corpul uman, niacina este obsorbita de stomac si intestine si este eliminata prin urina. Vitamina B3 joaca un rol important in productia de energie necesara organismului uman. Este esentiala si pentru sistemul nervos si digestiv.

Vitamina B3 este utila si la productia de hormoni sexuali si de stres si imbunatateste circulatia.

Surse animale de vitamina B3:

Surse animale de vitamina B3:

ansoa
ton
ficat
vita
pasare
bacon
somon
miel
oua
lactate.

Printre simptomele deficientei de vitamina B3 se numara:

Printre simptomele deficientei de vitamina B3 se numara:

dureri de cap
migrene
voma
indigestie
depresie
iritatii ale pielii
pelagra
anemie
oboseala
insomnie
iritabilitate
diaree
dureri musculare.

Beneficiile vitaminei B3

Beneficiile vitaminei B3

Imbunatateste digestia. Vitamina B3 ajuta la functionarea normala a sistemului digestiv. Imbunatateste apetitul alimentar, participa la dezvoltarea normala a nervilor si este benefica pentru piele. Vitamina B3 este utila si la detoxifierea organismului si trateaza migrenele.

Ofera energie. Vitamina B3, ca majoritatea vitaminelor din complexul B, transforma proteinele, carbohidratii si grasimile in energie, necesara organismului uman pentru a functiona corect.

Regleaza nivelul de colesterol . Vitamina B3 reduce nivelul de colesterol si ajuta la productia de colesterol bun in sange. Previne astfel ingroasarea arterelor sangvine si formarea de cheaguri de sange.

Imbunatateste functionarea creierului. Vitamina B3 ajuta la formarea si dezvoltarea normala a nervilor. Este utila in prevenirea si tratarea bolilor mentale.

Trateaza diabetul. Vitamina B3 regleaza nivelul de zahar din sange si previne astfel aparitia diabetului.

Previne afectiunile cardiace. Vitamina B3 reduce nivelul de lipoproteine si fibrinogeni din sange, care maresc riscul de afectiuni cardiovasculare .

Surse vegetale de vitamina B3:

Surse vegetale de vitamina B3:

ciuperci
sparanghel
salata verde
rosii
fasole verde
broccoli
spanac
alune
migdale
seminte de floarea soarelui
mustar
cartofi
ardei
masline
kiwi
papaya
afine.

Efecte secundare ale vitaminei B3

Efecte secundare ale vitaminei B3

In doze mari, vitamina B3 poate fi periculoasa pentru organismul uman. Inainte de a lua sumplimente alimentare de vitamina B3 este indicat sa consulti un medic care sa iti recomande doza zilnica necesara.

Printre simptomele intoxicarii cu vitamina B3 se numara:

iritatii ale pielii
arsuri in zona fetei si a pieptului
voma
mancarimi
anormalitati ale nivelului de zahar din sange
palpitatii
problemele ale ficatului.

Sursa:
http://sanatate.acasa.ro/boli-7/ce-trebuie-sa-stii-despre-vitamina-b3-158669.html

vitamine_b5_baner
Ce este vitamina B5

Ce este vitamina B5

Vitamina B5, cunoscuta si sub numele de acid pantotenic , face parte din complexul de vitamine B. Este solubila in apa si este eliminata din organism prin urina. Organismul uman are nevoie de vitamina B5 pentru a sintetiza si metaboliza grasimile, proteinele si carbohidratii. Este necesara si pentru sintetizarea coenzimei A.

Ca majoritatea vitaminelor din complexul B, vitamina B5 participa la procesul producerea a energiei necesare pentru dezvoltarea tesuturilor, muschilor si organelor. Este esentiala si pentru mentinea echilibrului de sodiu si potasiu din organism.

Fara vitamina B5 organismul uman nu poate regla fluidele si tensiunea arteriala. Vitamina B5 mai este cunoscuta si sub numele de vitamina „antistress”, fiind esentiala pentru mentinerea sanatoasa a celulelor rosii si formarii hormonilor. Este utila in prevenirea si tratarea stresului si anxietatii.

Surse animale de vitamina B5:

Surse animale de vitamina B5:

ficat
caviar
branza
peste
oua
pasare
somon
lapte
lactate
porc
curcan.

Simptome ale deficientei de vitamina B5

Simptome ale deficientei de vitamina B5

Deoarece vitamina B5 se gaseste intr-o mare varietate de alimente, deficienta este foarte rar intalnita. Daca apare, deficienta de vitamina B5 se manifesta prin:

depresie
iritabilitate
voma
oboseala
dureri de cap
greata
insomnie
pierderea parului
anemie
contractii musculare.

Beneficiile vitaminei B5

Beneficiile vitaminei B5

Vitamina B5 are numeroase beneficii pentru sanatate. Ajuta la formarea de flora bacteriana in intestine si reduce nivelul de colesterol din sange. Vitamina B5 grabeste vindecarea ranilor si operatiilor chirugicale. Pentru rezultate bune, se poate combina cu vitamina C.

Vitamina B5 lupta impotriva artritei reumatoide si amelioreaza simptomele acestei afectiuni. Reduce durerile articulare si inflamatiile.

Sintetizeza componente esentiale pentru organismul uman. Ajuta la formarea proteinelor, grasimilor, amino acizilor, carbohidratilor, hormonilor adrenali si antibioticelor. Este utila pentru eliminarea stresului si a altor probleme mentale. Consumul de vitamina B5 reduce si depresia si anxietatea si mentine sanatatea sistemului nervos.

Vitamina B5 este potrivita si pentru mentinerea sanatoasa a tenului si parului. Previne imbatranirea prematura, reduce pigmentarea tenului si aparitia ridurilor.

Reduce oboseala si slabiciunea organismului si ofera energie. Intareste sistemul imunitar si lupta impotriva a numeroase infectii si boli.

Surse vegetale de vitamina B5:

Surse vegetale de vitamina B5:
grau
cereale integrale
seminte de floarea soarelui
ciuperci
rosii uscate
avocado
porumb
broccoli
dovleac
alune
nuci
fasole
varza
rosii
conopida
cartofi dulci.

Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul vitaminei B5:

Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul vitaminei B5:
acnee
caderea parului
alergii
alcoolism
astm
autism
ADHD
candidoza
afectiuni cardiace
matreata
cistita
insomnie
scleroza multipla
obezitate.

Sursa:
http://sanatate.acasa.ro/boli-7/ce-trebuie-sa-stii-despre-vitamina-b5-159493.html

vitamina_b6
Ce este vitamina B6

Ce este vitamina B6

Vitamina B6, cunoscuta si sub numele de piridoxina , face parte din complexul de vitamine B si ajuta organismul la producerea de energie. Ca majoritatea vitaminelor B si vitamina B6 este importanta in procesul de metabolizare a grasimilor in proteine. Vitamina B6 este necesara pentru piele, par, ochi si ficat. Ajuta si la functionarea corecta a sistemului nervos.

Vitamina B6 ajuta organismul sa produca numerosi neurotransmitatori, chimicale care transmit semnale nervoase. Ajuta si la formarea de serotonina, norepinefrina si melatonina, hormoni care influenteaza starea emotionala si ceasul biologic natural al organismului.

Impreuna cu vitaminele B9 si B12, vitamina B6 controleaza nivelul de homocisteina din sange. Homocisteina este un aminoacid asociat cu afectiunile cardiace. De asemenea, organismul are nevoie de vitamina B6 pentru a absorbi corect vitamina B12 si pentru a produce hemoglobine si celule ale sistemului imunitar.

Vitamina B6 contribuie si la reglarea hormonilor estrogeni si progesteroni.

Surse alimentare bogate in vitamina B6

Surse alimentare bogate in vitamina B6

Vitamina B6 se gaseste in mod natural in numeroase alimente, atat din surse animale, cat si din surse vegetale.

Surse animale de vitamina B6:
pui;
curcan;
vita;
porc;
peste;
oua;
ficat.

Simptome ale deficientei de vitamina B6

Simptome ale deficientei de vitamina B6

Principalele simptome ale deficientei de vitamina B6 se numara:

oboseala;
schimbari de apetit alimentar;
ten uscat;
caderea parului;
insmonie;
anemie;
iritabilitate;
confuzie mentala;
slabiciune.

Beneficiile vitaminei B6

Beneficiile vitaminei B6

Vitamina B6 este necesara in procesul de metabolizare a enzimelor din organismul uman. Aceste enzime sunt esentiale pentru functionarea corecta a sistemului imunitar si nervos si la ameliorarea simptomelor artritei.

Vitamina B6 intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul de numeroase infectii. Trateaza sindromul premenstrual si previne schimbarile de stare emotioanala din perioada menstruala si apetitul sexual.

Controleaza nivelul de hormoni din organism si trateaza numeroase afectiuni emotionale. Vitamina B6 este extrem de importanta si pentru sanatatea pielii. Trateaza afectiuni precum eczeme, acnee, matreata sau pierderea parului.

Controleaza si nivelul de grasime care se depoziteaza in inima si artere si previne astfel numeroase afectiuni cardiace. De asemenea, vitamina B6 previne formarea de pietre la rinichi.

Surse vegetale de vitamina B6:

Surse vegetale de vitamina B6:

soia;
ovaz;
cereale integrale;
banane;
nuci;
seminte;
fasole verde;
conopida;
varza;
spanac;
morcovi.

Efecte secundare ale vitaminei B6

Efecte secundare ale vitaminei B6

Intoxicatia cu vitamina B6 este foarte rara, insa poate aparea la consumul excesiv, timp de mai mult de 40 de luni. Printre efectele secundare se numara pierderea controlului miscarilor corpului, fotosensibilitate, greata, arsuri stomacale .

Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul vitaminei B6

Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul vitaminei B6:

afectiuni cardiovasculare;
cancer;
sindrom premenstrual ;
afectiuni emotionale si nervoase;
depresie;
rau de dimineata in cazul femeilor insarcinate;
artrita;
degenerare maculara.

Sursa:
http://sanatate.acasa.ro/boli-7/ce-trebuie-sa-stii-despre-vitamina-b6-159707.html

vitamina_b7
Ce este vitamina B7

Ce este vitamina B7

Vitamina B7, cunoscuta si sub numele de biotina sau vitamina H, este o vitamina solubila din apa din complexul B. Biotina patrunde in circulatia sangelui, iar excesul este eliminat prin urina. Astfel, organismul nu acumuleaza depozite de vitamina B7. Biotina este

Biotina actioneaza ca o coenzima in metabolismul acizilor grasi, leucine si glocozei. Coenzima este o substanta care mareste activitatea unei enzime.

Astfel, biotina este un catalizator important in numeroase reactii metabolice si ajuta la producerea de energie. Biotina joaca un rol important si in functionarea corecta a sistemului nervos. Ajuta si la functiile adrenale, sinteza hemoglobinei si la producerea de celule rosii care transporta oxigenul in tot organismul.

Surse animale de vitamina B7:

Surse animale de vitamina B7:

galbenus;
ficat;
branza;
porc;
vita;
somon;
lapte;
rinichi;
sardine.

Simptome ale deficientei de vitamina B7

Simptome ale deficientei de vitamina B7

Printre semnele deficientei de vitamina B7 se numara:

depresia;
oboseala;
dureri musculare ;
caderea parului ;
insomnie;
inflamatii ale pielii;
greata;
anemie.

Pe langa aceste semne, persoanele care sufer de deficienta de vitamina B7 se confrunta si cu schimbari ale apetitlui alimentar, dermatite si scalp cu formatiuni uscate. In cazuri grave, deficienta de vitamina B7 duce la dizabilitati neurologice si dezvoltarea defectuoasa in randul copiilor.

Beneficiile vitaminei B7

Beneficiile vitaminei B7

Vitamina B7 controleaza numeroase reactii metabolice si ofera organismului energie, prin metabolizarea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Biotina este esentiala pentru mentinerea sanatoasa a pielii si parului. Este benefica si pentru unghii.

Ajuta la dezvoltarea, mentinerea si repararea tesuturilor musculare. Asigura si functionarea corecta a tesuturilor nervoase si la dezvoltarea maduvei osoase.

Vitamina B7 este de ajutor si in reducerea nivelului de grasime din organism. Biotina este necesara si pentru functionarea corecta a inimii si reduce colesterolul. Este benefica si pentru echilibrarea nivelului de zahar din sange si reduce riscul de diabet.

Surse vegetale de vitamina B7:

Surse vegetale de vitamina B7:

alune;
drojdie;
paine;
avocado;
zmeura;
conopida;
orez;
ovaz;
soia;
cartofi;
banane;
broccoli;
spanac;
migdale
grapefruit
ciuperci
pepene rosu.

Efecte secundare ale vitaminei B7

Efecte secundare ale vitaminei B7

Vitamina B7 nu este toxica. Deoarece este solubila in apa, excesul este eliminat zilnic prin urina.

Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul vitaminei B7
alopecia;
Parkinson;
candida;
dermatita;
neuropatie periferica.

Sursa:
http://sanatate.acasa.ro/boli-7/vitamina-b7-benefica-pentru-par-piele-si-unghii-160029.html

vitamina-b9
Vitamina B9

Vitamina B9

Vitamina B9, cunoscută ca şi acid folic sau folat, este esenţială în dezvoltarea şi funcţionarea organismului. Deoarece acidul folic are un rol important în creşterea şi regenerarea celulelor, acesta este necesar adulţilor şi vital în cazul sarcinilor.

Acidul folic joacă un rol decisiv în dezvoltarea sistemului nervos şi osos al fătului, îmbunătăţeşte fertilitatea atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor, reduce riscul de infarct miocardic prin acţiunea de reducere a nivelului de homocisteină, un aminoacid care duce la apariţia bolilor cardiovasculare, osteoporozei şi aterosclerozei, ajută la cicatrizarea rănilor, întăreşte firul de păr şi unghiile şi este deosebit de important în procesul de creştere rapidă.

Deficitul de acid folic

Deficitul de acid folic

se manifestă prin scăderi în greutate, tulburări digestive, inflamaţii în corp, palpitaţii, gingivită, dureri de cap, schimbări bruşte de dispoziţie, oboseală, eczeme şi paloare.

Excesul de vitamina B9

Excesul de vitamina B9

pe termen lung poate duce la reducerea capacităţii organismului de a absorbi unele minerale şi poate agrava afecţiunile colonului.

Vitamina B9

Vitamina B9

Vitamina B9, cunoscută ca şi acid folic sau folat, este esenţială în dezvoltarea şi funcţionarea organismului. Deoarece acidul folic are un rol important în creşterea şi regenerarea celulelor, acesta este necesar adulţilor şi vital în cazul sarcinilor.

Acidul folic joacă un rol decisiv în dezvoltarea sistemului nervos şi osos al fătului, îmbunătăţeşte fertilitatea atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor, reduce riscul de infarct miocardic prin acţiunea de reducere a nivelului de homocisteină, un aminoacid care duce la apariţia bolilor cardiovasculare, osteoporozei şi aterosclerozei, ajută la cicatrizarea rănilor, întăreşte firul de păr şi unghiile şi este deosebit de important în procesul de creştere rapidă.

Doza zilnică recomandată de acid folic

Doza zilnică recomandată de acid folic

diferă în funcţie de vârsta sau de starea fiziologică a organismului. Astfel, la copiii sub un an se recomandă administrarea acidului folic în doze de 0,065 – 0,08 mg, iar între 1 an şi 10 ani dozele recomandate sunt de 0,15 – 0,2 mg. La adulţi, dozele cresc până la 0,3 – 0,4 mg, iar în perioada de sarcină şi apoi alăptare se pot administra doze de 0,5 – 0,6 mg de acid folic.

Cele mai bune surse naturale de acid folic sunt:

Cele mai bune surse naturale de acid folic sunt:

legumele cu frunze verzi, fasole, mazăre, linte, gălbenuş de ou, drojdie de bere, lactate şi brânzeturi fermentate, cereale, seminţe, carne de pasăre şi organe, fructe în coajă lemnoasă, , citrice, banane.

Sursa :

http://www.csid.ro/health/vitamine-si-minerale/vitamina-b9-11309524/

vitamina-b12
Surse de vitamina B12

Surse de vitamina B12

Vitamina B12 se gaseste cu precadere in produsele de origine animala:
– carne de pui, vita, porc, mai ales in ficat;
– lapte, produse lactate;
– oua;
– fructe de mare: crabi, stridii, scoici;
– somon, ton.

Pentru vegetarieni, alegerea perfecta sunt cerealele fortificante pentru micul dejun.

Cantitatea zilnic necesara pentru un adult este de 2,4 mcg vitamina B12 pe zi.

Deficienta de vitamina B12

Deficienta de vitamina B12

Cand sistemul digestiv este inapt sa absoarba aceasta vitamina, apare un deficit, iar un regim alimentar inadecvat – tipic mai ales pentru vegetarienii convinsi, care nu consuma nici produse lactate si nici oua, poate genera carente de vitamina B12. De asemenea, persoanele in varsta sunt predispuse la deficitul mentionat.

Simptomele comune asociate cu deficienta de vitamina B12 pot include constipatie, pierderi de memorie, dificultati in mersul pe jos sau cand faci miscare, anemie, tulburari ale starii de spirit, amorteala, inflamarea limbii, dezorientare, deteriorarea tecii de mielina si dementa.

O cantitate insuficienta de vitamina B12 ar permite eliminarea unei substante numita homocistina care, atunci cand depaseste un anumit nivel, devine nociva pentru celulele cerebrale.

In acelasi timp, pe baza proprietatii sale procoagulante, care reprezinta un pericol pentru peretii arterelor, homocistina ar putea fi legata si de maladiile cardiovasculare.

Functiile vitaminei B12

Functiile vitaminei B12

1. Joaca un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos, ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul. Datorita acestei functii, vitamina B12 constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare, impiedicarea pierderilor de memorie si pastrarea aplombului mental;

2. Participa la procesul de reinnoire celulara, la sinteza AND-ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului pantotenic, folic si la sinteza vitaminei B15;

3. Intervine in procesul de maturizare a globulelor rosii, inlaturand astfel oboseala si anemia.

4. Participa activ la metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor;

5. Contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa;

6. Are rol benefic asupra tractului gastrointestinal.

7. In plus, aceasta vitamina are un rol important si in protejarea celulelor hepatice, datorita proprietatii ei de a impiedica depunerea grasimilor in ficat.

Importanta pentru bebelusi

Importanta pentru bebelusi

Vitamina B12 este indispensabila pentru crestere. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza au nevoie de extra portii de vitamina B12, la fel ca si de toate celelalte sunstante nutritive esentiale. Acestea trec in planceta in timpul sarcinii si contribuie la dezvoltarea copilului. Si sugarii hraniti de la pieptul mamei au nevoie sa primeasca acesti nutrienti.

Lipsa lor poate provoca importante probleme pentru sanatatea celor mici.

Sursa:
http://www.csid.ro/health/sanatate/vitamina-b12-surse-functii-si-efecte-4256071/

vitamina-c
Vitamina C

Dintre toate vitaminele si mineralele, vitamina C sau acidul ascorbic poate castiga fara probleme un premiu de popularitate, insa nu trebuie sa o consideram nici o clipa banala.

Este campioana la invingerea racelii si gripei, este prietena sistemului imunitar, distruge radicalii liberi vinovati si favorizarea procesului de imbatranire, impiedica oxidarea vitaminelor A si E, ajutandu-le pe acestea sa-si duca misiunile pana la capat.

De asemenea, este recomandata in caz de surmenaj fizic si intelectual, favorizeaza vindecare ranilor, este folosita ca adjuvant in combaterea sangerarii gingiilor.

A suplimenta sau nu aportul de vitamina C

A suplimenta sau nu aportul de vitamina C

Daca despre ajutorul substantial pe care il da mentinerii sanatatii organismului nu exista indoieli, subiectul rolul vitaminei C in tratamentul bolnavilor de cancer este controversat. Multi specialisti sustin ca administrarea vitaminei C injectabil pacientilor care sufera de cancer ar prelungi viata acestora.

Primele sugestii despre puterea vitaminei C pentru protejarea sanatatii celulelor au aparut in 1970, cand se considera ca administrarea de vitamina C in doze mari poate ajuta la tratarea cancerului. Au urmat alte sute de studii care au sustinut ca vitamina C este de ajutor, dar in nici un caz nu poate fi considerata un tratament.

De exemplu, un studiu efectuat in 2005 a demonstrat ca daca se injecteaza doze importante de vitamina C in sange scade riscul dezvoltarii de celule canceroase (testele de laborator au demonstrat).

Insa la inceputul lunii octombrie, un studiu publicat in revista „Cancer Research” a relevat faptul ca vitamina C protejeaza atat celulele sanatoase, cat si pe cele canceroase, impiedicand practic, chimioterapia sa-si faca in intregime efectele.

„Minunata pentru oamenii sanatosi, dar periculoasa pentru bolnavii de cancer”, astfel este descrisa vitamina C de catre Dr. Mark Heany, cel care a condus studiul. Vitamina C este un antioxidant, protejeaza celulele de radicalii liberi si de deteriorare.

Insa in cazul bolnavilor de cancer lucrurile stau altfel: chimioterapia are scopul de a distruge celulele canceroase, iar administrarea de vitamina C duce atat la protejarea celulelor sanatoase, cat si la cele bolnave. „Dati-i cancerului vitamina C si se va dezvolta”, a continuat profesorul.

Avocatii hranei naturale sustin ca aceasta este o poveste, insa aceasta ipoteza este sustinuta si de logica. Orice element care aduce beneficii unei celule aduce beneficii si celulelor canceroase.

O viata sanatoasa!

 O viata sanatoasa!

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ne sfatuieste sa apelam la surse naturale de vitamina C in defavoarea automedicatiei (73% dintre romani isi administreaza medicamente fara a consulta in prealabil un specialist). „Bolnavii de cancer si nu numai, trebuie sa consume in special fructe si legume proaspete, sa evite alimentele inalt procesate (mezeluri, carne afumata, junk-food).

Pentru a ne asigura necesarul de vitamina C, in primul rand trebuie sa apelam la sursele naturale, deloc putine in acest caz: legume (ardei rosu si verde, patrunjel, hrean, spanac, loboda, conopida, ceapa verde, rosii, ridichi) si fructe (macese, mere, portocale, coacaze rosii, zmeura, visine, corcoduse, gutui, caise, afine, lamai).

Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat lamaile sau portocalele. Profita de beneficiile ei mai ales in sezonul rece.

Sursa:
http://www.csid.ro/health/sanatate/vitamina-c-pro-si-contra-3422336/

vitamina-d1-d4
Vitamina D joaca un rol foarte important

Vitamina D joaca un rol foarte important

pentru sistemul osos si cel imunitar. Aceasta intervine in metabolismul fosfocalcic, stimuland absorbtia intestinala a calciului si a fosforului, previne cancerul de colon, ajuta la buna functionare a sistemului nervos si muscular.

Totul despre vitamina D

Totul despre vitamina D

Forme de vitamina D
Vitamina D include de fapt un grup de 5, dupa unii, 6 vitamine diferite, dupa altii. Acestea sunt vitamine liposolubile, o mica parte din acestea fiind furnizata de alimente, iar restul este sintetizat de catre organism cu ajutorul luminii.
Vitamina D este cunoscuta ca: vitamina D1, D2, D3, D4, D5 si D6, foarte asemanatoare intre ele.

Dar cele mai cunoscute si cele mai folosite sunt: vitamina D3 sau colecalciferol si vitamina D2 sau ergocalciferol.

Vitamina D1 (lamisterol)
-vitala in dezvoltarea oaselor si a celulelor;
-regulator hormonal;
-mentine sanatatea sistemului nervos si imunitar.

Vitamina D2 (ergocalciferol)
-protectie impotriva radiatiilor solare;
-este sintetizata in piele;
-ca si D1, vitala in dezvoltarea celulara si a oaselor.

Vitamina D3 (colecalciferol)
-este folosita ca un antirahitic;
-impreuna cu D2 se poate obtine din mancare;
-previne osteoporoza si cancerul la san.

Istoria vitaminei D

Istoria vitaminei D

In ceea ce priveste vitamina D, descoperirea ei este legata de rahitism. La sfarsitul secolului 18, s-a descoperit ca uleiul de ficat de cod trateaza aceasta boala, dar a fost nevoie de 20 ani pentru a descoperi ca acest lucru se datoreaza vitaminei D din ulei.
Din cele mai vechi timpuri, observam existenta unei boli, rahitismul, care afecteaza copiii care locuiesc in regiunile mai putin insorite si este caracterizata de oase mari moi.

Mult mai tarziu, in secolul al 18-lea, un medic englez, Dale Percival recomanda administrarea de ulei din ficat de cod pentru a preveni boala sau pentru a imbunatati starea de sanatate a copiilor cu aceasta boala.

Apoi, in 1865, un medic francez, Armand Trousseau spune ca soarele are, de asemenea, un efect benefic. Insa, abia in 1920, doi cercetatori, Mac Collum si Mellanbourg fac legatura dintre eficacitatea uleiului din ficat de cod in prevenirea si tratarea rahitismului, si prezenta in acest ulei a unei substante, si anume a vitaminei D.

Si, in cele din urma, un chimist german pe nume Windaus reuseste sa elucideze formarea vitaminei D in 1928 si apoi izoleaza vitamina D2 si vitamina D3.

Carenta de vitamina D

Carenta de vitamina D

poate fi o cauza a cancerului!

Vitamina D4 (dihidroergocalciferol)
-o forma inactiva a vitaminei D;
-folosita in tratarea tetaniei postoperatoare in forme grave;
-impreuna cu restul vitaminelor din grupa D, ajuta in formarea celulara si a oaselor.

Vitamina D5 (etilcalciol)
-folosita ca un agent antitumoral;
-produsa sintetic;
-un analog al vitaminei D3, unele studii spun ca e mai putin toxica.

Vitamina D6 (etil didehidrocalciol)
-necesara organismului pentru realizarea functiilor;
-deficientele de D6 duc la pierderea vitaminei B6 din organism;
-eficienta impreuna cu celelalte forme de vitamina D.

Sursa:
http://sanatate.bzi.ro/6-forme-ale-vitaminei-d-60566

vitamina_e_baner
Numită şi vitamina fertilităţii

Numită şi vitamina fertilităţii, datorită rolului pe care îl are în procesul fertilităţii, vitamina E face parte dintre substanţele cu o importantă acţiune antioxidantă.Datorită acţiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomandă în tratarea a numeroase boli: scăderea imunităţii, lupus eritematos diseminat, afecţiuni cardiovasculare, Zona Zoster, hemoroizi, ulcer gastric, litiază biliară, dismenoree, fibrom uterin, astm bronşic, ascită şi altele. Prin acţiunea sa puternic antioxidantă vitamina E este utilă şi în tratamentul epilepsiei.

Vitamina E reduce considerabil riscul apariţiei cataractei, a unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigură protecţia organismului împotriva dioxidului de azot (smogul), a radiaţiilor, chimioterapicelor şi a fumului de ţigară.
Vitamina E măreşte fecunditatea. Ea intervine în procesul fertilităţii, stimulând la bărbaţi formarea spermatozoizilorşi asigurând buna desfăşurarea a sarcinii la femei.
Aportul corespunzător de vitamina E scade de patru ori riscul apariţiei bolii Parkinson. La bolnavii deja afectaţi de această maladie, aportul alimentar crescut de vitamina E încetineşte procesul de degradare a neuronilor şi evoluţia bolii.

Excesul de vitamina E

Excesul de vitamina E

apare la doze farmaceutice foarte mari (300-800 mg/zi), putând conduce la oligospermie, azoospermie în cazul bărbaţilor, iar la femei involuţie ovariană şi tulburări ale ciclului menstrual. De asemenea, administrarea excesivă de vitamina E scade absorbţia de vitamina K şi creşte astfel riscul producerii de hemoragii.

Deficitul de vitamina E

Deficitul de vitamina E

determină anemie hemolitică (datorită fragilităţii crescute a eritrocitelor şi scăderii duratei de viaţă a acestora), afecţiuni neurologice cu evoluţie lent progresivă, caracterizate prin ataxie, areflexie, pierderea sensibilităţii proprioceptive şi vibratorii (neuropatii motorii şi senzoriale reversibile), distrofii musculare, creşterea cantităţii de colesterol în ser şi în muşchi, precum şi instalarea aterosclerozei.
Carenţa de vitamina E se întâlneşte mai des la bătrâni şi la malnutriţi cu diferite boli cronice, sindromul ameliorându-se la tratamentul parenteral cu vitamina E.
Carenţele de vitamina E pot apărea în caz de afecţiuni hepatice, renale, anumite tipuri de cancer etc şi se manifestă prin: anemie, acne, greaţă, afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi gastrointestinale, diaree, impotenţă sexuală, leziuni ale aparatului genital feminin şi masculine, oboseală musculară şi scăderea masei musculare, mers instabil, pierderea reflexelor.

Necesarul zilnic de vitamina E

Necesarul zilnic de vitamina E

este direct proporţional cu vârsta şi cantitatea de acizi polinesaturaţi din alimentele consumate, putând fi asigurat în general de o dietă echilibrată. Bătrânii, femeile însărcinate şi cele care alăpteaza au nevoie de un aport suplimentar de vitamina E.
Nou-născuţilor trebuie să li se administreze tocoferol până la apariţia propriei flore intestinale, deoarece laptele matern este sărac în această vitamină.
Doza recomandată zilnică pentru femei este de 8-10 mg pe zi şi 11-12 mg în perioada de alăptare iar pentru bărbaţi este de 10 mg pe zi

Cele mai bogate surse naturale de vitamina E

Cele mai bogate surse naturale de vitamina E

se pot găsi în: germeni de grâu, uleiuri vegetale şi margarină, avocado, produse din cereale integrale, gălbenuş de ou, fructe cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), ficat, unt de arahide.

Sursa:
http://www.csid.ro/health/vitamine-si-minerale/vitamina-e-11270118/

vitamina_k_baner
Vitamina K

Numită şi “vitamina antihemoragică”, vitamina K este unul dintre factorii esenţiali de coagulare a sângelui, iar în lipsa unui aport suficient chiar şi o mică tăietură ar putea cauza sângerarea continuă.
Există trei forme de vitamina K: K1 – filochinonă (care se găseşte în plante verzi), K2 – menachinonă (varianta vitaminei K care este produsă de bacterii în intestine, dar şi în produse de origine animală) şi K 3 – menadionă (varianta sintetică a vitaminei K, inclusă în suplimentele alimentare).

Deficitul de vitamina K

Deficitul de vitamina K

se poate manifesta prin: slaba coagulare a sângelui, sângerări ale gingiilor, hemoragii nazale, sânge în urină sau în scaun, sângerare abundentă la menstruaţie, o durată de sângerare mai mare când te tai, vânătăile fără motiv, dar mai ales anemia, precum şi un risc crescut al hemoragiilor interne şi o anume fragilitate osoasă. În special nou-născuţii sunt predispuşi la deficienţe de vitamina K, deoarece laptele uman este destul de scăzut în vitamina K, aceştia putând fi expuşi unui risc major de sângerări intracraniene, motiv pentru care este recomandat ca la naştere să se administreze copilului o injecţie cu vitamina K1. Însă nici adulţii nu sunt feriţi de efectele negative ale carenţei de vitamina K, în special cei care suferă de fibroză chistică şi boala celiacă, afecţiuni care se manifestă prin incapacitatea organismului de a absorbi în mod adecvat vitaminele din alimentaţie.

Doza zilnică recomandată de vitamina K

Doza zilnică recomandată de vitamina K

este de: 2 mcg pentru copii între 0-6 luni, 2,5 mcg pentru copii între 7-11 luni, 30 mcg pentru copii între 1-3 ani, 55 mg pentru copii între 4-8 ani, 60 mcg pentru copii între 9-13 ani, 75 mcg pentru adolescenţi între 14-18 ani, 120 mcg pentru adulţi bărbaţi peste 19 ani, 90 mcg pentru adulţi femei peste 19 ani şi 90 mcg pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Vitamina K este un nutrient esenţial

Vitamina K este un nutrient esenţial

care ajută la prevenirea hemoragiilor, afecţiunilor pielii, scade riscul de atac de cord, reduce riscul de menstruaţii abundente şi dureroase, împiedică formarea pietrelor la rinichi, vă poate feri de greaţă, stări de vomă, osteoporoză, artrită şi alte afecţiuni ale oaselor şi favorizeaza refacerea epidermei după intervenţiile chirurgicale.

Excesul de vitamina K

Excesul de vitamina K

este destul de rar, însă este indicat să nu luaţi doze mai mari de 500 de micrograme fără consultul medicului, deoarece acţiunea acesteia ar putea interfera cu anumite medicamente anticoagulante. De asemenea, dacă este consumată fără limită, vitamina K poate duce la apariţia anemiei, din cauza distrugerii globulelor roşii din organism, dar şi la intoxicaţii la nivelul ficatului.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina K

Cele mai bogate surse naturale de vitamina K

sunt: legumele cu frunze verzi, cum este spanacul, broccoli, salata, varza, feniculul, pătrunjelul, năutul, varza de Bruxelles, germenii de grâu, uleiul de rapiţă şi cel de măsline, ficatul de vită, ceaiul verde.

Sursa:
http://www.csid.ro/health/vitamine-si-minerale/vitamina-k-11303186/

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.