Glucide

Glucidele sau carbohidraţii sunt substanţe organice naturale care conţin carbon, hidrogen şi oxigen. Sunt perfect compatibile cu metabolismul nostru şi se descompun uşor, regăsindu-se în multe alimente de bază, de la pâine, seminţe, orez, cartofi până la fructe, legume, cereale, paste făinoase. Glucidele se găsesc în diferite forme, cum ar fi zahărul, fibrele, amidonul şi pot fi simple şi complexe.
Simple sunt zahărul, fructoza, dextroza şi glucoza, ce cresc glicemia foarte repede şi care se depozitează ca grăsimi, dacă nu sunt consumate rapid, prin efort. Cele complexe sunt alcătuite din 3 sau mai multe zaharuri, se absorb treptat în sânge şi nu cresc atât de rapid nivelul glicemiei, cum ar fi amidonul din cartofi. Amidonul este o glucidă complexă, dar organismul uman îl transformă în glucoză, ca şi cum ar fi o glucidă simplă.

Glucidele sunt împărțite în două categorii: simple și complexe.

Glucidele complexe (bune)

Glucidele complexe (bune)
Glucidele complexe sunt cele mai bune surse de energie pentru organismul nostru. Acestea se găsesc de obicei în alimente bogate în fibre, se descompun mai greu și astfel avem un nivel constant al glicemiei pe toată durata zilei și o poftă de mâncare mai mică.

Alimente ce conțin glucide complexe:

Alimente ce conțin glucide complexe:
– fructe proaspete, de preferat cele ce au un index glicemic mic, cum ar fi caisele, zmeura, capșunile, murele etc.
– legume ce nu conțin amidon (fasole, mazăre, linte, ardei, vinete, roșii etc.).
– cereale integrale și alimente ce conțin cereale integrale (orz, ovăz, grâu, orez brun, secară, fulgi din aceste cereale, pâine din cereale integrale etc.).
– nuci, alune.
– produse din lapte ce nu conțin zahăr adaugat: iaurt, smântână, brânză, lapte etc.
– germeni de grau – atenție aceștia conțin inhibitori enzimatici. Citiți aici cum puteți elimina acești inhibitori din germenii de grâu și din alte alimente.

Glucidele simple (rele)

Glucidele simple (rele)
Organismul descompune rapid glucidele simple și astfel acestea sunt absorbite rapid la nivelul sângelui și duc la o creștere rapidă a glicemiei. Surplusul de glucide din sânge este stocat apoi sub formă de grăsimi. Dacă nu sunteți sportiv sau dacă nu aveți nevoie de un plus de energie într-un anumit moment, aceste glucide trebuie evitate.
Glucidele rafinate sunt considerate a fi nesănătoase. Aceste substanțe sunt glucide complexe ce au rămas fără fibre și care în organism se comportă ca și glucidele simple. Sunt absorbite rapid și cresc nivelul de glucoză din sânge. Această creștere este urmată de o scădere bruscă a glicemiei.
În esență aceste glucide sunt calorii goale – nu conțin și alte substanțe benefice organismului și pot duce chiar și la apariția diabetului.

Alimente ce conțin glucide simple și rafinate

Alimente ce conțin glucide simple și rafinate:
– painea albă, orez alb, paste ce nu sunt facute din cereale integrale;
– prăjituri, bomboane, ciocolată, biscuiți, fursecuri etc.;
– cartofi;
– băuturi răcoritoare și sucuri naturale cu adaos de zahăr;
– zahăr;
– gem și dulceață;
– compoturi și fructe congelate cu adaos de zahăr.

In tabelul de mai jos găsiți sursele bune de fibre solubile și insolubile

Surse bune de fibre solubile

Surse bune de fibre solubile
Fibrele solubile se leagă de lipidele din intestine și nu le permit să intre în sange, reducand nivelul colesterolului.
Acestea ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la calmarea senzației de foame.

  1. Banane
  2. Orz
  3. Mazăre
  4. Morcovi
  5. Citrice
  6. Tărâțe de ovăz
  7. Fulgi de ovăz
  8. Fasole
  9. Tărâțe de orez
  10. Capșune
  11. Cartofi dulci
Surse bune de fibre insolubile

Surse bune de fibre insolubile
. Fibrele insolubile ajută în procesul de digestie și previn constipația.

  1. Conopidă
  2. Orz
  3. Sfeclă
  4. Varză de Bruxelles
  5. Varză
  6. Fructe și legume cu coajă
  7. Orez (exceptând orezul alb)
  8. Gulie
  9. Tărâțe de grâu
  10. Cereale integrale
  11. Pâine din cereale integrale
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.