In Despre Cereale

Grâu

Cuvântul Grâu este un termen generic care desemnează mai multe specii aparținând genului Triticum. Acestea sunt plante anuale din familia gramineelor (Poaceae), cultivate în aproape întreaga lume.

Gâu – Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame – 1 cană = 192g

Calorii

Nutrient Grame
CALORII 342 cal

Glucide [carbohidrati total]

Nutrient Grame
Glucide [carbohidrati total] 75.90g
Fibre alimentare 12.20g
Zaharuri 0.40g

MINERALE

Nutrient Grame
Calciu 32.00 mg
Fier 4.60 mg
 Magneziu  93.00 mg
 Fosfor 355.00 mg
 Potasiu 432.00 mg
 Sodiu – Natriu 2.00 mg
Zinc  3.30 mg
Cupru 0.40 mg
Mangan 3.80 mg

VITAMINE

Nutrient Grame
Vitamina A – Retinol 9.00 UI
Vitamina C – Acid Ascorbic 0.00 mg
 Vitamina D – Calciferol 0.00 UI
 Vitamina E – Tocoferol 1.00 mg
 Vitamina K 1.90 mg
 Vitamina B1 – Tiamina 0.40 mg
 Vitamina B2 – Riboflavina 0.10 mg
Vitamina B3 – Vit.PP – Niacina  4.40 mg
 Vitamina B5 – Acid Pantotenic 1.00 mg
 Vitamina B6 – Piridoxina  0.40 mg
Vitamina B8 – Colină 0.00 mg
 Vitamina B9 – Acid folic 38.00 mg

Lipide [grăsimi total]

Nutrient Grame
Lipide [grăsimi total] 1.70g
Grăsimi saturate 0.30g
 Grăsimi polinesaturate 0.70g
Grăsimi mononesaturate 0.20g
 Acizi grași Omega-3 35.00g
 Acizi grași Omega-6 715.00

Calorii

Nutrient Grame
Proteine 11.30 g

Beneficii ale consumului de grâu integral

Consumului de grâu integral
  1. Reglează echilibrul tranzitului intestinal! Fibrele pe care le conțin boabele de grâu integral ajută în caz de constipație, eliminând disconfortul provocat de aceasta, restabilind echilibrul în tractul digestiv, reducând presiunea din colon și formarea de diverticuli și riscul de cancer de colon.
  2.  Ameliorează diabetul! Produsele din grâu integral (făina integrală, fulgii de grâu integral etc.) sunt mai ușor tolerate de diabetici, căci conținutul de amidon și fibrele din grâul integral favorizează o eliberare mai înceată a glucozei în sânge, astfel se menține un echilibru al glucozei în organism.
  3. Frumusețea pielii! Grâul integral, prin conținutul de minerale și fibre (12,5 %) este un bun detoxifiant al organismului, prevenind durerile de cap și împiedicând infecțiile la nivelul pielii: eczeme, furuncule și altele.
  4. Aport de elemente nutritive! Grâul integral este un aliment ce oferă beneficii nutritive celor care trec prin perioade de convalescență, dar și femeilor însărcinate sau celor care alăptează, precum și copiilor care au o creștere rapidă. Compexul de vitamina B și glucoza din amidon ajută organismul să se dezvolte frumos și armonios.
  5. Scade incidența bolilor de inimă! Consumul de produse din grâu integral protejează inima de acțiunea radicalilor liberi, datorită conținutului de antioxidanți pe care îi conțin boabele de grâu.Precauții! Datorită conținutului de gluteină prezentă în proteinele boabelor de grâu, consumul de grâu este contraindicat persoanelor care suferă de boala Celiacă sau a celor care au intoleranță la gluten.
Utilizări ale grâului
  1. Hrană pentru oameni! În industria alimentară făina din grâu servește ca materie primă pentru prepararea de produse de panificație: pâine, cozonaci, aluaturi pentru plăcinte etc. Pe lângă aceste produse, în comerț sunt comercializați și fulgii de grâu care intră în componența unei game variate de musli, ce pot fi serviți la micul dejun cu lapte sau cu fructe uscate după ce au fost fierți în prealabil.
  2. Hrană pentru animale! Cereală atât de cunoscută și utilizată încă din vremuri străvechi atât pentru binele omului, dar și ca nutreț de bună calitate pentru animale și păsări, căci tărâțele ce se obțin în urma măcinării boabelor de grâu sunt bogate în proteine, minerale și hidrați de carbon.
  3. Fabricarea celulozei! Printre materiile prime folosite la fabricarea celulozei se numără și paiele de grâu, dar și lemnul, inul, stuful, secara și altele. Paile de grâu se folosesc și ca așternut în grajduri.
  4. Importanță fitotehnică! Grâul este o plantă premergătoare excelentă pentru culturile de primăvară, căci crează condițiile optime pentru lucrările solului, fiind totodată o plantă protectoare pentru solurile în pantă, datorită gradului mare de acoperire a solului (50 – 70%).
  5. Terapeutic – cura cu grâu încolțit! Spre deosebire de grâu, germenele de gâu conține și vitamina A și C, fiind un adevărat tezaur de vitamine ce furnizează organismului vitalitate și vindecare în caz de: sterilitate, tulburări digestive, hiperlipidemie, diabet, cancer și boli ale inimii. Se administrează 2 – 4 linguri de grâu încolțit dimineața pe stomacul gol.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.